Geen producten (0)

Product advies

Meer informatie en handige tips over de producten van BoboTuli vindt je op deze pagina. Op dit moment kun je kiezen uit de volgende twee categorieën: draagdoeken en wasbare luiers. Ben je zoek naar specifieke informatie voor je eigen situatie, gebruik dan ons contactformulier.

        

 

 Draagdoeken

Waarom kiezen voor een draagdoek?

Voor de baby:

 • Hij voelt zich veilig
 • Goede ergonomische positie 
 • Hij ziet wat jij ziet, en doet…
 • Hij heeft minder last van krampjes, reflux, huilbuien etc.

Voor ouders en verzorgers:

 • Dichtbij je kind, geldt zeker ook voor vaders
 • Vrij om te gaan en te doen, samen met je kind
 • Draagdoeken zijn multifunctioneel
 • Simpel en leuk om te zien
 • Zeer compact en licht van gewicht
 • Wasbaar
 • Borstvoeden kan makkelijk en discreet

Voor vrienden en familie:

 • Het perfecte kraamcadeau

Is een draagdoek ergnomisch?

De draagdoeken, en dan met name de elastische, bieden optimale hoofd- en nekondersteuning, wat extra belangrijk is als je baby in slaap valt. De stof hoeft niet opnieuw geknoopt te worden en je hoeft niets aan te passen: je schuift het hoofdje van je baby simpelweg onder de schouderband. Het maakt niet uit hoe lang of kort de beentjes van je baby zijn: de stof kan altijd uitgerekt worden naar de knieholtes om de ideale houding te kunnen waarborgen. De draagdoek is in feite helemaal ‘verstelbaar’: de stof vormt zich naar je lichaam en de contouren van je baby. Hierdoor is hij geschikt voor zowel pasgeboren baby’s als dreumesen. De elastische draagdoeken zijn alleen bedoeld voor het dragen van je baby op je buik, met je baby kijkend in jouw richting. Hiermee creëer je de perfecte houding voor je baby: het ruggetje bol en de beentjes in kikkerhouding ook wel de M-houding genoemd: baby's knieholtes zitten hoger dan de billetjes. Hierdoor ondervindt je baby geen enkele rugbelasting en wordt een goede ontwikkeling van zijn heupjes bevorderd. 

Welke soort draagdoek past bij mij?

Er zijn tientallen verschillende draagdoeken. Hieruit een geschikte kiezen kan lastig zijn. Daarom heeft BoboTuli een geselecteerd aanbod van draagdoeken. De 3 beschikbare draagsystemen dekken eigenlijk de hele lading: van geboorte tot peuter, van buik tot rug, voor onervaren dragen tot ervaren dragers. 

 

Elastische draagdoek

Katoenen draagdoek

Mei Tai

Gewicht kind <10kg

               X

               X

 

Gewicht kind >10kg

 

               X

        X

Draagpositie buik

               X

               X

        X

Draagpositie rug

 

               X

 

Isolerende werking

               X

 

        X         

 

 

 

 

 

Welke maten zijn er?

Zoals er verschillende typen zijn, zijn er ook verschillende maten. BoboTuli biedt echter 1 maat aan welke het meeste universeel  is. De maten van onze doeken zijn 500 bij 50 cm.

Zijn de draagdoeken veilig?

Ja! De draagdoeken worden in Europa gemaakt en voldoen aan de gestelde eisen. De producent van de gebruikte stoffen is ISO gecertificeerd met PN-EN ISO 9001-2001. De gebruikte stoffen zijn volledig veilig voor drager en kind. Natuurlijk heeft de drager de verantwoordelijk op het gebruik en beheer van de doeken en dragers. Daarnaast hebben al onze draagdoeken, draagkledij en borstvoedingskleren het OEKO-TEX® Standard 100 label.

Hoe gebruik ik de draagdoek veilig?

>Neem altijd onderstaande adviezen in acht tijdens het gebruik van draagdoeken en je zult er niks dan plezier mee beleven. In geval van twijfel neem dan altjd contact met ons op en vraag om verder advies.

 • Je baby's veiligheid is jouw verantwoordelijkheid.
 • Vermijd bezigheden zoals rennen, klimmen etc.
 • Let op je omgeving en voorwerpen die binnen je kinds bereik komen.
 • Leg altijd een dubbele eindknoop.
 • Controleer je draagdoek voor gebruik op eventuele gebreken.
 • Zorg ervoor dat je baby goed kan ademen. Dus geen kin op de borst en materiaal strak over gezicht en/ of mond.
 • Let op je baby’s temperatuur. Jouw lichaamswarmte en de extra lagen van de draagdoek creëren extra warmte voor je baby.
 • Gebruik het nooit in de auto of op de fiets of wat voor vervoersmiddel dan ook.
 • Neem voorzichtigheid in acht in de buurt van open vuur.
 • Zorg voor voldoende hoofd- en nekondersteuning.
 • Laat de draagdoek niet onbeheerd achter.

Hoe knoop ik een draagdoek?

Op youtube zijn vele filmpjes te vinden. 'De methode' bestaat niet. Kijk wat je zelf fijn vindt. Houd bovengenoemde tips in acht en het zal helemaal goed gaan.

Moet ik mijn draagdoek wassen voor eerste gebruik?

Dit hoeft niet, maar is wel aan te bevelen. Na een eerste wasbeurt voelen de meeste draagdoeken dan veel soepeler aan waardoor je er fijner mee kunt knopen.

Wat trek ik mijn kindje aan in een draagdoek?

Onderstaand overzicht geeft alleen richtlijnen. Afhankelijk van je kind, type draagdoek, andere weercondities zoals wind en bijvoorbeeld gebruik van een fleecevest van BoboTuli zal je moeten uitproberen wat het beste werkt.

 • Rond het vriespunt: jasje aan + sjaal + half onder je jas.
 • Rond de 5 graden: jasje aan + sjaal + muts op.
 • Rond de 10 graden: dun jasje of vestje aan.
 • Rond de 15 graden: normale kleertjes aan.
 • Rond de 20 graden: luchtige kleertjes aan.
 • Rond de 25 graden: alleen een rompertje aan.
 • Boven de 30 graden: niet meer in de draagdoek.

 

Wasbare luiers 

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Er zijn diverse redenen waarom een keuze voor wasbare luiers verstandig is. Goedkoper, kindvriendelijker en duurzamer. Wasbare luiers zorgen voor minstens 1,4 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers (uitgaande van wassen op maximaal 60 graden, en drogen in de wasdroger). Droog je luiers aan de lijn, dan is de CO2-uitstoot zelfs 2,3 keer lager. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in wasbare luiers eerder zindelijk zijn. Hierdoor zijn minder luiers nodig, en loopt het klimaatvoordeel nog verder op. En dan is het nog het grote voordeel wanneer de luiers bij meerdere kinderen gebruikt worden (bron MilieuCentraal). Niet geheel onbelangrijk, het dragen van wasbere luiers heeft zeker voor je kindje diverse voordelen. Onze pocket luiers zitten zeer comfortabel en luieruitslag behoort tot het verleden. Het oudbollige image dat wasbare luiers soms nog hebben is niet meer van deze tijd. Ze zijn hip, effectief en niet duur meer. Met een luier of 25 kan je prima de periode van geboorte tot zindelijkheid overbruggen. Je kan ze zelf als zwemluier gebruiken.

Waar komen de luiers van BoboTuli vandaan?

Bobotuli koopt alle luiers in bij een Poolse producent en distributeur. De luiers worden gemaakt in 2 fabrieken in China. Dit zijn dezelfde fabrieken waar ook de luiers voor de Amerikaanse markt worden geproduceerd. Deze luiers zijn gecertificeerd door het NRIMC (National Research Institute of Mother and Child (pediatrics; Warsaw, Poland)). Dit betekent dat dit instituut de kwaliteit en veiligheid van de producten heeft onderzocht en deze aan gestelde eisen voldaan.

Hoeveel luiers heb ik nodig?

De eerste vier maanden zal een baby tot 10-12 luiers per dag verbruiken. Wat oudere baby’s tussen 8-10 en na 1 jaar zal dit ongeveer 6-8 zijn. De hoeveelheid benodigde luiers nodig hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je wilt gaan wassen. Gemiddeld doet men dit om de 2-3 dagen. Reken voor droogtijd minimaal een halve dag, zeker in de winter binnen. Kortom, gemiddeld met zo’n 20-25 luiers kom je een heel eind.

Hoeveel inleggers heb ik nodig?

BoboTuli levert luiers altijd met een gratis bamboe of microfiber inlegger. Deze zijn prima. Voor de nacht of langere periodes raden we de extra absorberende of nacht inlegger aan. Dit is gewoon praktisch. Het is ook mogelijk om meerdere (2) inleggers in de luier te gebruiken, dit verhoogt het gebruik comfort. We raden daarom altijd aan om iets meer inleggers dan luiers te hebben.

1 size fits all?

De luiers zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 15kilo. Door middel van.drukknoopjes is dit instelbaar. Zie de figuur hieronder.

Wat zijn de wasvoorschriften?

 • De luiers was je het best net als andere baby kleren met een halve hoeveelheid wasmiddel.
 • Was de luiers op lage temperatuur: 40 graden is genoeg! Alleen bij darminfecties of hardnekkige vlekken is 60 graden nodig.
 • Gebruik geen wasverzachter. Dit tast de kwaliteit van het product aan.
 • De luiers kunnen prima met andere kleren gewassen worden. De luiers zullen geen vlekken veroorzaken.
 • Centrifugeer niet boven de 1000 rpm (draaiingen per minuut).
 • Gebruik van een biologisch antibacterieel middel zoals ‘tea tree’ olie of een antibacterieel wasmiddel zoals Nappy Fresh is aan te raden.
 • Als u veel crèmes gebruikt, maak dan gebruik van luierdoekjes (verkrijgbaar bij BoboTuli).
 • Was vieze luiers binnen 3 dagen.

Tip: om de luiers wit te houden kun je 2 eetlepels ‘baking soda’ ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd, aan je wasmiddel toevoegen. Dit hoeft niet, ook zonder blijven de luiers er prima uitzien.

Tip: de luiers zelf drogen vrij snel. Net als de extra absorberende inleggers. De bamboe en nacht inleggers hebben wat meer tijd nodig.

Als de luiers na het wassen wat onfris blijven ruiken kan het tijd zijn om ze eens te 'strippen'.  Doe dit niet te vaak omdat het op lange termijn de kwaliteit zal beinvloeden.

Hoe gebruik ik Nappy Fresh?

In de wasmachine: voeg naast uw gewone wasmiddel, één eetlepel (15 gr) 'Nappy Fresh' toe.

Handwas: voeg één eetlepel (15gr) 'Nappy Fresh' toe aan elke 5 liter lauw water en zorg dat het poeder goed opgelost is. Laat hele vieze luiers inweken, minimaal twee uur. Goed uitspoelen in koud water of in het spoelprogramma van uw wasmachine.

Waar laat ik de gebruikte luiers?

Het ‘opslaan’ van gebruikte luiers kan op allerlei manieren. Praktisch gezien heb je aan een simpele bak of tas die je kan afsluiten voldoende. Hierin bewaar je gebruikte, natte luiers. Het is geen probleem als ze hier enkele dagen in liggen. Het gebruik van een middel zoals tea tree olie heeft naast de anti bacteriologische werking ook een prettige geur.

Tip: voor het opslaan van gebruikte luiers tijdens reis, bezoek etc. is een luierzak erg handig. Je kan hier 6-7 luiers in bewaren (lekt en ruikt niet).

Wat kan ik beter niet doen met wasbare luiers?

 • Strijkt de luiers of inleggers niet.
 • Droog ze niet op de verwarming.
 • Was ze niet warmer dan 40 graden Celcius.
 • Laat ze niet te lang in de week liggen.

Waarom zou ik luierdoekjes gebruiken?

Luierdoekjes zijn gemaakt om de ontlasting van je kindje op te vangen. Het gebruik van luierdoekjes maakt het schoonmaken van de luiers daarmee erg makkelijk. Leg het in de luier en verwijder deze simpelweg nadat je kind zijn behoefte heeft gedaan. Zorg er wel voor dat het luierdoekje niet uitsteekt, dan kan je kindje alsnog nat worden. Voorspoelen voordat het de was in gaat is dan ook niet meer nodig. Na verloop van tijd ontwikkelt je kind een regelmatig patroon en weet je wanneer je de doekjes het beste kan gebruiken.

Mijn luiers hebben vlekker gekregen. Wat nu?

Het is onvermijdelijk dat er vlekken in luiers ontstaan in de loop van de tijd. Er is een natuurlijk bleekmiddel: de zon. Het beste is om  de luiers buiten te drogen. Het is erg belangrijk dat de luiers goed drogen voor gebruik. Gebruik geen vlekkenmiddelen want die kunnen de kwaliteit van de luiers aantasten.

De luiers stinken. Hoe komt dit?

Als de luiers naar urine ruiken zijn ze tijdens het wassen niet genoeg gespoeld. Om dit oplossen kun je ze een keer zonder wasmiddel, met voorwas/spoel wassen. Als de luiers muffig ruiken zijn ze niet goed gedroogd en is er wasmidddel achtergebleven. Was ze op iets hogere temperatuur, goed naspoelen en natuurlijk goed laten drogen.

Drogen van de luiers?

Doe de luiers en inleggers niet in de droger. Droog de deze het liefst aan de lijn buiten. Het is beter voor de luiers en het milieu. Is het gebruik van een droger niet te vermijden, droog de luiers dan op een lage temperatuur en snelheid. Zorg dat de luiers altijd helemaal droog zijn, anders gaan ze stinken.

.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals hier omschreven.